Bethard.com is using cookies. By using our services, you acknowledge and approve that we use cookies. Read more
Vamosrafa
Båstad - onsdag

Vi ska smattra oss igenom ett litet Båstadssnack innan det är dags för en ny speldag att ta vid. Dåligt väder idag förresten. Inte bra. Ska visst mer eller mindre dugga hela dagen. Vi får se om det går att spela sig igenom.

En svensk vidare, en ute. Elias Ymer är nästan topp-100 i världen, och mötte en motståndare rankad runt 150 i världen. Mikael Ymer är rankad runt 300 i världen och mötte en topp-100-spelare. På förhand var det väl kanske troligare att Elias skulle vara den som tog sig vidare men så blev det inte. Inte ens i närheten faktiskt.

Mikael är däremot vidare, och det är väl egentligen bra att det är han som får lite poäng dessa veckor. Elias har redan en bättre ranking än han kan backa upp med sin spelstyrka. Mikael tvärtom, han har underpresterat hela året och är underrankad. Nu jämnar det ut sig lite efter Mikaels semi förra veckan där han försvaradfe sina poäng från förra året och nu en matchvinst på atp-nivå också.

Bra match av Mikael mot Istomin. Det var lite farligt när Istomin efter en svag inledning plötsligt fick 0-40 i Mikaels serve men där och då började misären för Istomin, en misär som egentligen fortsatte hela vägen in i mål. Ska man vara ärlig är det väldigt svårt att se att han överhuvudtaget är en duktig spelare när man ser sånt här. Hur osäker han och mest av allt, hur exceptionellt korkad han är på tennisbanan. Hur många offensiva slag slog Ymer under matchen? 10? Mycket fler var det inte, och han missade nästan varje gång. Om inte Istomin vetat något om Ymer inför matchen, det är troligt, så borde han kanske ha märkt det. Mikael har superproblem med att sätta egen fart på bollen. När han däremot hela tiden får precis lagom tryck på sig utan variation är hans försvar betongstarkt. Istomin stod och mosade på i precis samma tempo hela tiden, precis det tempo som Ymer vill ha, och det behöver väl kanske inte sägas att Istomin var den som missade. Mikael däremot, smart att klara av att göra det bästa av den drömsituation som uppstod och han underhåll hela tiden Istomins osäkerhet genom att när han hade tillräckligt med tid sätta lite höjd på bollen, något Istomin inte trivs med. Ymer var förberedd, och underhöll sin taktik under matchens gång. Istomin var helt oförberedd, och använde inte sin hjärna överhuvudtaget. Mycket rättvis seger för Ymer som nu möter Fognini imorgon. Kan ju bli lite kul kanske.

Elias Ymer tyvärr ute efter ännu en sån där ickeinsats. Det var inte dåligt, men det var ack så planlöst, ack så slakt, och ack så...ja, inte imponerande, kan man väl säga. Han har blivit av med sin tränare och han är allt annat än duktig på att lägga upp egen taktik, inte innan matcherna och inte under dem. Jag vet inte hur bra koll han hade på Monteiro inför matchen, men om han inte haft koll kanske han kunnat frågas någon. Monteiro är själva prototypen för en vänsterhänt, sydamerikansk grusspelare. Han har jättebra forehand, han har dålig backhand, han har okej serve, och han vill helst inte ha alltför mycket tryck på sig. Eller rättare sagt, han vill inte ha tryck alls på sig. Vad Ymer gjorde? Ja, han spelade det mesta i mitten av banan utan större tryck. Han kontrade mot mitten, kan man säga. Då kanske ni förstår hur det gick till? Monteiro behövde knappt spela backhand överhuvudtaget. Han behövde aldrig försvara. Och han fick stå från mitten av banan och bara mosa, och mosa, och mosa. I den positionen är han bättre än väldigt många på atp-touren. Från alla andra positioner är han en medelmåtta som inte förtjänar en bättre ranking än den han har, runt 150 i världen. Det är inte lätt att själv bestämma över matchbilden, men jag tycker att man måste försöka, särskilt under matchens gång när Ymer märkte att han blev krossad. Det blev inte dubbelbreak i första set, men om det varit rättvist hade det blivit det och sen dubbelbreak i andra, det var mer än rättvist.

Jag tycker faktiskt lite synd om Ymer. Han trivs ju inte med det här, att vara den svensk som alla hoppas mest på i de svenska turneringarna. Han hade nog trivts så mycket bättre med att ha samma ranking men att vara fransman eller något liknande och ha 10 andra landsmän framför sig. Då hade han kunnat lufsa omkring utan att någon märker honom och det hade nog öppnat större möjligheter för honom. Nu är han mot sin vilja inkastad som Sveriges stjärna trots att han är så långt ifrån någon stjärna som man bara kan komma, både utstrålningsmässigt och spelmässigt. Det är svårt för folk att sitta och heja på bröderna Ymer. När de spelade på centercourten igår så, publiken ville ju heja, men det är svårt. De utstrålar liksom inte så mycket positivt. De ger ingenting tillbaka, publiken får ingen energi av dem, och när det gäller Elias så tar nog publiken en hel del energi ur honom också. Han vill ju liksom ta in energi, men försöket att göra det, när det inte går, gör att det istället tar energi från honom. Inte ovanligt alls, det är bara det att nu är det så att vi inte har några andra tennisspelare i Sverige, och att han därför får oproportionerligt mycket kärlek från de tennistörstande landsmännen. Hoppet kanske står till att lillebror Mikael går om honom i ranking och spelstyrka. Då kanske Elias kan börja flyta med i kölvattnet, något som skulle passa honom otroligt bra. Innan dess hoppas jag dock att han hittar någon form av tränare. Inte det lättaste kanske. När man är rankad utanför de hundra bästa, och för närvarande kanske inte är riktigt så bra spelstyrkemässigt ens, är det dels inte något särskilt välavlönat uppdrag. Tänk på att Ymer tjänar motsvarande en ganska vanlig svensk arbetare på sin tennis och därmed inte kan betala några fantasisummor direkt. Men också att ja, jag vet inte. En tränare vill ju ha möjlighet till stora förbättringar, så han kan visa upp resultaten och sen kanske få ett bättre tränarjobb. Med Ymer finns det absolut förbättringspotential till viss del, men också en risk att det kommer gå lite åt fel håll framöver i och med att han visa osannolikt bra lottningar fått ganska många enkla poäng. Men hoppas han hittar någon. Det behövs verkligen otroligt väl.

Vi stannar väl där tycker jag. Blev lite långt det här och vi ska få med något inför dagen också. Resultaten blev såhär under onsdagen.

Och så var det onsdagen. Bara fyra matcher. Tio matcher igår, fyra matcher idag. Varför gör man ett spelschema på det viset?

Kommer vara fyra matcher imorgon torsdag också förresten. Och fyra matcher på fredag. Man brände av precis allt krut man hade igår, så att säga.

Laaksonen-Berrettini först på centercourten. Laaksonen torskade egentligen i kvalet, mot Londero, men kom in som lucky loser när Elias drog sig ur och fick möta...Londero i första omgången. Igår vann han en jämn tresetare. Rätt bra gjort, han vände flera tuffa underlägen. Londero servade för matchen exempelvis. Nu Berrettini, och Berrettini är på en lite annan nivå än såna här challengerspelare numera. Berrettini ska vinna enkelt.

Sen kliver turneringens bästa spelare, Schwartzman in. Bolelli som motstånd, kul. Två spelare som gör allt för att styra och bestämma. Bolelli hade en lite smäre dag igår men slog ändå Carballes Baena. Bra gjort, och riktigt bra match. Blir intressant att se vad han kan göra. Skulle kunna passa Schwartzman dåligt det där. Skrällvarning, tycker jag.

Sousa, det är inte mycket klang och jubel över honom, det är det inte. Han ser ut som något slags motionär. Han är bättre än så, men det ser liksom inte bra ut. Helt och hållet upp till Verdasco. Om han bara har en duglig inställning ska han inte kunna förlora.

Och sist ut Monteiro mot Carreno Busta. Monteiros insats mot Ymer igår överskattas grovt när man tittar på oddsen där. Det kommer bli andra bullar idag kan jag säga. Carreno Busta kommer få honom att spela backhand, och Monteiro kommer stå och missa. Mycket förvånande om inte favoriten håller där.

Båstad - tisdag

Så, tisdag och snart dags för Båstadtennisen att dra igång på allvar. För igår, ärligt talat, det var ingen feststämning direkt.

Fyra kvalmatcher som spelades samtidigt på fyra olika banor. Det var svårt att hålla någon större koll på dem. Jag tittade lite på varje, men det var inget som överraskade direkt.

Jag trodde Garin skulle slå Moutet och det hade han egentligen gjort också, men precis när Garin hade avgjort i tredje set. Efter massor av om och men fick han med sig breaket i det tredje gemet, då föll han ihop som ett korthus. Han vann en av de 17 kommande poängen och matchen var förlorad. Man ser ofta tennisspelare rasa, men sällan att det sker i ett sånt läge, när man har trenden så otroligt tydligt på sin sida. Moutet krånglade sig igenom kvalet, kan man utan överdrift säga.

Kolar slog en småskadad Hemery som för dagen inte hade någon större tilltro till sig själv. Han visste att han inte var fräsch nog och kämpade högst måttligt.

Londero hade lite större problem med Laaksonen än man kanske trodde, men vann ändå tryggt och enkelt.

Och Bolelli slåg Galovic stort. Inte mycket till motstånd där.

Två matcher i huvudlottningen sen.

Berrettini vände mot Mayer i en märklig match. Mayer var bättre i det första setet. Inte överlägsen, det var relativt jämnt, och relativt bra spel, men han hade ändå bra kontroll vad det kändes. Men Berrettini fick ett tidigt break i andra och sen servade han jättebra. I skilje var Mayer sen lite bättre, men Berrettini vann. Märklig match som sagt. Helt okej, men inget som får en att hoppa högt kanske.

Ruud slog sen Munar. Rättvist. Kanske att Munar kunnat göra mer när han väl fick med sig det första setet men Ruud åt sen upp honom helt enkelt. Två av turneringens tre wildcard det där. Det var kanske inte så många som brydde sig om dem nej. Hade nog blivit mer uppståndelse om man kastat in mig i huvudlottningen.

Dubbelmatcher på Bana 1, Mirnyi/Oswald vann en tresetare mot Delbonis/Carballes Baena. Väldigt svängigt, och ovanligt slarvigt av Mirnyi/Oswald för att vara dubbelspecialister. De borde vunnit enklare. Och sen seger för Peralta/Zeballos mot Gille/Vliegen, också tresetare. Enligt plan där också.

Det var det. Som sagt, ingen Båstad-dag som går till historien direkt. Men lite roligare idag kanske? Fler matcher i alla fall.

Många matcher. Trevligt.

Albot-Sousa och Londero-Elias. Det är ju challengertouren de. Ingen av dem är atp-mässiga överhuvudtaget.

Sonego sist in i startfältet och också en ren challengerspelare, men Verdasco kan ju vara kul att se.

Zeballos-Delbonis, måttlig nivå, men inte helt förkastligt. Tråkiga personer, men olika spelstilar och spelet kan nog bli ganska okej.

Mikael Ymer mot Istomin. Kanonlottning, och kanonchans. Handlar om två saker där. Dels, är Ymer bättre när bollen är i spel? Istomin slå¨r mycket hårdare, men Ymer ska vara säkrare. Och det kanske viktigaste, får Istomin någonting på sin överlägsna serve eller spelar den mindre roll? Jag tycker Istomin är bättre, och ska vara favorit. Men hoppas Ymer skräller, så klart. Även om hans generella uppförande gör det ganska svårt att gilla honom. Hans sätt att hantera de människor som i motgång satt och hejade på honom i challengern förra veckan, inte så trevligt kanske. Det behöver mognas lite grann, kan man säga.

Bolelli gjorde ett grymt kval, men svagt motstånd där. Blir intressant att se om han är lika överlägsen mot Carballes Baena idag. Jag är inte så övertygad om det.

Millman-Andreozzi, det är lite snark över den va? Jag tror Millman vinner.

Elias Ymer mot Monteiro, det är en fin lottning det. Monteiro är mycket formsvag och startfältets kanske sämsta spelare men Ymer har ju ingen superform han heller precis. Jag tycker ändå han ska vinna matchen, men jag tror det blir tajt.

Melzer-Moutet, det är mycket challengertouren över matcherna idag alltså. Två spelare som normalt knappt nosar på atp-touren.

Och Kolar mot Ferrer. Ferrer, det är över där va, eller? Han är inte så snabb längre, och då är det jobbigt. Men kanske att Båstad kan plocka fram något bra ur honom. Hoppas.

Wimbledon slut men start i Båstad

Jaha, söndag kväll. Fotbolls-VM slut. Fantastisk final. Fantastiskt värdiga segrare. Inget snack om saken. Trevligt om de hade fått möta Brasilien kanske, men de sköt ju ut sig själva så knappast fransosernas fel. Och Djokovic fullständigt överlägsen vinnare i Wimbledon. Det var en dag då allt gick enligt planerna det här, kan man säga och det är väl lite bra. Det är de bästa som ska vinna.

Dags att deppa ihop nu då? Icke. Nu är det Båstad. Tennis på plats en hel vecka. I teorin en vecka. Vi vet alla att jag inte kommer hålla veckan ut, men de två första omgångarna brukar jag alltid följa på plats.

Men innan vi pratar om Båstad får vi väl säga någonting om Wimbledonfinalen ändå.

Det var ju rättvist, det var det, men ärligt talat, vi visste ju att det skulle bli ungefär sådär redan på förhand. Riktigt sådär bombsäkert som det kändes i de två första seten trodde jag kanske inte det skulle kännas. Även om jag trodde att Djokovic mer eller mindre skulle äta upp Andersons serve, lite mer pondus trodde jag ändå att Anderson skulle ha i de egna servegemen. Det var verkligen spel mot ett mål. Sen hade Anderson till och med setbollar i tredje set, när fotbollen redan hade börjat så ingen kollade på tennisen längre, men det hade liksom inte spelat någon roll. Det fanns ingen möjlighet att han skulle vinna två set till även om han vunnit någon av de där bollarna.

Djokovic vinnare. Djokovic tveklöst, får man säga ändå, turneringens bästa spelare. Fram till matchen mot Nadal tyckte jag att han varit lite bättre och han vann också den matchen även om det var minst sagt knappt. Federer såg bra ut tidigt, men så fort han på något sätt fick möta motstånd rök han, och då är det ju trots allt svårt att puffa för att han skulle ha varit bäst. Djokovic var bäst och vann, punkt. Och Djokovic är bäst just nu. Nu blir det plötsligt han som är spelaren att slå under resten av året. Blir intressant att se hur han klarar övergången till hardcourt. Inte helt självklart att det går fullständigt smärtfritt skulle jag säga men han har ju några veckor på sig innan det är dags för årets sista godbit, US Open.

Vilket race det kan bli förresten, US Open. Nadal går in som världsetta, och försvarande mästare. Federer går in som, ja årets hittills bästa spelare får man väl säga, åtminstone resultatmässigt. Och Djokovic kliver in som spelaren att slå. Murray också kanske? Vem vet. Och någon gång får väl ungdomarna börja närma sig också. Hur reagerar Zverev, Kyrgios, och så vidare på att gubbarna nu hittat sin nivå igen? Och Del Potro. Glöm aldrig honom. US Open, det ni.

Men det skiter vi i just nu. Vi nöjer oss med att notera att Djokovic vann, och att detta var den bästa Grand Slam-turneringen på ett par år. Äntligen fick vi se den där absolut högsta nivån igen. Om än i bara en enda match, men det räcker för min del. Jag fick se den där fantastiska tennisen i det overkliga tempot som jag saknat så mycket så länge. Och så vann Djokovic. Det är ju också bra, tycker jag.

Som sagt, på papperet skulle det ju kanske vara dags att deppa lite nu när allt roligt är slut, men så är det ju inte. Att hitta en ersättare till VM är ju ärligt talat svårt, men inom tennisen har vi alltid nya godbitar. Denna gång Båstad alltså, och visst ska vi ta och titta på lottningen. Det börjar ju imorgon förmiddag.

Eller nej, ska vi säga något om den första kvaldagen först kanske? Jag var ju och tittade idag.

Almagro var tjock. Och snäll. När man såg honom gå runt och heja på allt från domare till andra spelare innan sin match, med ett leende på läpparna till råga på allt, då visste man att det här håller ju inte. Om Almagro gått och blivit snäll under sitt årslånga uppehåll, då är det kört. Dessutom trivselvikt som sagt, nja. Krossad av Galovic, även om han fick till tiebreak i andra. Han kunde i princip bara serva, Almagro.

Hur bra var Bolelli? Fullständigt vansinnigt bra. Martinez vann challengern i Båstad igår. Idag fick han inte ens vara med och spela. Som han blåste på, Bolelli, och som han träffade bollen. Det syns att det liksom är en helt annan nivå när Bolelli spelar jämfört med de andra i ett sånt här kval. Undrar vad som egentligen hade hänt med hans karriär om han inte varit skadad två tredjedelar av tiden.

Hemery och Mölleker blev osams. Uppfriskande. Mölleker gjorde som alla snorungar gör, jublade lite för högt på lite fel ställen i början. Hemery, som åtminstone åldersmässigt är vuxen, började uppföra sig som en 10-åring, några år yngre än Mölleker alltså. Han började härma Mölleker genom att jubla på tyska efter sina bollvinster. Mölleker surnade till, tappade allt, och innan han hittade sig själv igen hade Hemery vunnit. Effektivt det där men ärligt talat, Hemery, vilken idiot. Väx upp för fan.

Så var det svenskt i kvalet också. Eriksson fick ett wildcard. Vad nära han kom att vinna mot Moutet, rankad runt 130 i världen och en blivande världsspelare. På papperet fantastiskt bra av Eriksson men ärligt talat, om man inte slår en spelare som är bland de bättre på challengertouren när den spelaren knappt ens försöker vinna, hur orkar man fortsätta? Det var smått parodiskt i slutet av första set när Moutet stod och slog stoppbollar på allt, okej nästan allt, medan Eriksson sprang och kämpade och frustade. Sen började Moutet försöka lite grann. Inte kämpa, men han försökte fläckvis, och på ren tur fick han med sig något gem precis innan han skulle ge upp. Då började han försöka lite mer, och även om Eriksson hängde kvar lite, och lyckades bryta tillbaka i slutet av setet innan Moutet avgjorde med nya break, nja, som sagt, om man inte slår en spelare man måste slå för att börja tjäna pengar på sin idrott ens när denne motståndare knappt ens försöker vinna, då kanske man ska börja fundera på vissa saker. Det var lite sorgligt att se faktiskt, och det absolut mest sorgliga är väl att vi inom svensk tennis inte har någon annan att ge ett wildcard till. I huvudturneringen gick det sista wildcardet, efter att bröderna Ymer fått sina, till en halvung, halvlovande, halvbra spanjor. I kvalet måste man ju i princip ge wildcardet man har till en hemmaspelare, och vi har alltså inget bättre än det här. Det finns väldigt mycket att fundera på. Om det inte vore för bröderna Ymer skulle det utan tvekan se sämre ut än någonsin, och då trodde man ju faktiskt att bredden inte kunde bli sämre än den var för några år sen.

Bolelli lär vinna sin kvalfinal mot Galovic kan jag säga. Allt annat vore helt knäppt.

Moutet var som sagt inte fräsch i varken kropp eller knopp idag. Han lär få rejält med stryk av Garin imorgon.

Londero, som är bra just nu slår nog Laaksonen som slog Giraldo med nöd och näppe idag. Är inte så bra just nu, Laaksonen. Londero, mycket bra. Han var nog egentligen den bästa spelaren i veckans challenger i Båstad men han lyckades ha en dålig dag på fel ställe.

Och så en jämn kvalfinal också. Hemery mot Kolar. Går man efter hur det såg ut idag så vinner Kolar den.

Inga klang och jubel-spelare som kvalar in direkt kanske. Bättre i huvudlottningen? Både ja och nej.

Det är ingen rolig vecka som Båstad har, så är det bara. Alla som ens gått någorlunda bra i Wimbledon kan man räkna bort direkt, oavsett om de hade tänkt spela i Båstad innan Wimbledon eller inte men framför allt, det är bara de mest extrema grusspelarna som spelar på grus efter Wimbledon. Alla de andra, alla de bästa, börjar nu förbereda sig för hardcourt under resten av året. Sett till dessa förutsättningar är det här faktiskt bra. Sen fanns det en tid som Båstad drog toppspelare, för att de verkligen ville komma till Båstad med allt som Båstad har, eller kanske snarare, hade, att erbjuda, men den tiden finns ju inte riktigt länge. Nu måste man betala hit såna här namn som ligger bakom toppen och sett till utbudet, som sagt, det här är faktiskt bra. Båstad krossar veckans andra atp-turnering som spelas i Europa, den i Umag, och mer än så kan man inte begära. I Umag är det förresten Ramos, Dzumhur, Rublev och Cecchinato som är seedade på de fyra första platserna. Folk hade kanske inte direkt rusat till biljettluckorna om Båstad haft den uppställningen. Kroatien är en av världens starkaste tennisnationer med Cilic, Coric, Karlovic, och så vidare. De verkar inte vara så hemmakära dock de där grabbarna. Ingen av dem med. Ingen kroat i huvudlottningen av egen kraft. Wildcarden gick till dubbelspelaren Skugor och futurespelaren Serdarusic. Galovic, rankad fyra i Kroatien, är i Båstad och kvalar. Pavic som är rankad sexa såg jag i någon challengerlottning för nästa vecka tror jag. Undrar vad som händer i kroatisk tennis egentligen. Stökigt.

Elias Ymer prickade fältets svagaste motståndare. Lite som vanligt. Monteiro har varit under isen länge och vinner inte mer än strömatcher på challengertouren. Trots svag form ska Elias vinna den matchen. Sen tyvärr för svårt, men man kan väl hoppas att Carreno Busta inte dyker upp eller något sånt så det kommer in en lucky loser eller om alla åkt hem ingen alls där. Hoppet ska man inte överge och så vidare. Bra lottning också för Mikael Ymer. Istomin spelade bra på gräset under sommaren men har på andra underlag haft jätteproblem egentligen hela året. Bra chans, även om jag tycker Istomin ändå ska vara lite favorit, tvärtemot vad oddsen just nu säger.

Omöjligt att förutspå en sån här turnering. Man vet inte vilka som faktiskt kommer, man vet inte vilka som kämpar, och så vidare, men visst vore det kul med några bra matcher, Carreno Busta-Verdasco, Fognini-Delbonis, Gasquet-Ferrer, Schwartzman-Mayer och så vidare.

Det är inga flashiga namn i Båstad i år, långt därifrån, men som sagt, den tiden är förbi. Det kommer inte hända igen. Däremot, bra tennis det kommer vi få. Bredden är inget bra. Det är till lite för stor del spelare som inte riktigt ens hör hemma på atp-touren, så den första omgången blir ju lite sådär, men å andra sidan, det gör kanske att de lite bättre spelarna klarar sig så vi kan få trevliga matcher i slutet av veckan.

Jag återkommer naturligtvis med dagliga uppdateringar om det här, så sluta aldrig titta in på vamosrafa.se, gör inte det.

Inför finalen

Då ska vi ta och förbereda oss, mina vänner.

15:00 Djokovic-Anderson 1,17-5,65 Bethard

Det finns faktiskt spelbolag som har över 1,20 i odds på Djokovic. Bara att säga som det är, stackars, stackars er. Ni kommer bli krossade. Råna dem istället för Bethard på pengarna tycker jag. Djokovic kommer vinna den här matchen, och att vissa anser att det är mer än en chans på fem att han förlorar, som sagt, stackare.

Allt kan hända, särskilt i tennis. han är bara en enda människa, Djokovic. Han kan skada sig, och då finns det ingen ny Djokovic att byta in som kan göra jobbet. Han kan också vara helt overkligt sliten efter de två senaste dagarnas kraftmätning med Nadal. Det tror jag dock inte. Hade det varit Nadal som var i final hade situationen varit en annan. Han kan på ett annat sätt köra sig totalt tom. Djokovic är mer energisnål, och har bättre koll på det där.

Där slutar möjligheterna som gör att Anderson kan vinna dagens final.

Allt annat, och då i synnerhet det tennismässiga, säger att Djokovic helt enkelt vinner.

Anderson har varit otroligt imponerande när bollen varit i spel, framför allt mot Federer men även mot Isner. Sådär bra i spelet har han aldrig varit skulle jag säga. Otroligt noggrann, och ganska giftig. Det finns dock grader i saker och ting. Det är en sak att stå och hålla undan en nervös Federer i bollandet. Det är inte särskilt svårt att vara överlägsen Isner i bollandet. Men en sak som är jävligt svårt, mina vänner, det är att stå upp mot Djokovic i bollandet. Nadal, en av tidernas två bästa bollare, gjorde just det, stod upp, i bollandet mot Djokovic, men han fick till slut sträcka vapen. Det får alla oftast göra när Djokovic på något sätt är nära den nivå han vill hålla. Då går det inte att slå honom när bollen är i spel.

Men Anderson har ju sin serve?

Det har han, men han har också världens bästa returnerare på andra sidan nätet idag. En returnerare som inte kommer ha några större problem med Andersons hastighet i serven. Anderson kommer vinna många servegem enkelt. Men så fort det hettar till kommer Djokovic stå där och läsa sönder Anderson som en öppen bok. Smartare än så är inte Anderson i sitt servande, och jag tycker man kan ha det som en liten kul grej att hålla koll på. Jag tror att Anderson kommer få väldigt mycket mindre på sin serve i viktiga lägen än han får i andra lägen i matchen. Och det kommer inte gå att skriva upp på slumpkontot.

Det måste till någon av de där sakerna jag skrev om högst upp. Djokovic måste göra illa sig, eller vara väldigt påverkad av semifinalen. Alla andra scenarior har Djokovic som vinnare idag. Han är så enormt mycket bättre att det inte ska vara möjligt för honom att förlora över fem set.

Har jag rätt? Det får vi väl se i eftermiddag, helt enkelt. Grand Slam-titel nummer 13 är på ingång för Djokovic. Anderson gör sitt andra försök att ta sin första.

Mästaren är tillbaka!

Man kan väl säga att någon hade förberett den där bilden lite grann. Den lades ut på Wimbledons sociala medier ungefär fyra sekunder efter att matchbollen slagits in men varför inte, det var ändå någonstans en tidsfråga innan det här skulle ske. Mästaren kan inte sluta vara mästare hur länge som helst. Någon gång kommer han börja vara mästare igen, och Djokovic är nu tillbaka där han ska vara, som bäst i världen.

Lite snabbare än man trodde kanske. När han så länge hade så extremt svårt att hitta sitt spel efter sitt långa skadeuppehåll började man ju fundera, och jag trodde nog inte att det skulle ske såhär plötsligt. Från att ha varit rätt ofarlig så sent som i Franska Öppna är han plötsligt här bara några veckor senare och vinner Wimbledon. En del hjälp av gräset, utan tvekan. Han hade inte slagit Nadal på grus idag. Så bra är han inte. Men han är tillräckligt bra för att slå Nadal på ett för dem neutralt underlag, och det var ju tillräckligt det. Ganska långt kvar till hans högsta nivå i och för sig, den får vi nog inte se honom på igen, men har man som bäst varit ganska överlägset bäst någonsin rent nivåmässigt, då behöver man ju liksom inte vara uppe på sin högsta nivå för att slå alla andra. Det räcker gott det här.

Inte riktigt samma nivå på matchen idag som det var igår. Det var ruskigt bra idag också, men inte riktigt, riktigt likadant. Men hur skulle det vara möjligt egentligen. Hur skulle man kunna orka med det efter vad de gjorde igår. När det väl gällde var det emellertid sjukt bra idag också. Djokovic alla räddade breakbollar i femte set, Nadal var egentligen inte nära på någon av dem, och Nadals räddade matchboll med en perfekt stoppboll på linjen något gem innan det avgjordes, de kan spela de här två pojkarna alltså, ojojoj.

Jag tycker det var snudd på helt jämnt. Om någon tvingat mig att plocka en vinnare på poäng över hela matchen hade jag tagit Djokovic, men med ruskigt knapp marginal. Nadal var lite bättre igår tycker jag, men Djokovic var lite bättre idag, särskilt i slutet. I de absolut sista gemen var det Djokovic som vågade mer och hade den klart bättre perioden och någonstans, är man bäst när det gäller som mest så ska ju det väga rätt tungt.

En fantastisk match. Den bästa på flera år och det bådar ju minst sagt gott inför fortsättningen av säsongen. Vi har äntligen de absolut bästa spelarna tillbaka i toppen igen och det ska extremt intressant att se vad Federer kan göra mot de här två i slutet av året.

Final imorgon, och vi ska så klart prata mer om den imorgon förmiddag, men om man ska vara riktigt ärlig, det känns på förhand inte särskilt spännande. Jävla Federer. Vilken match vi hade kunnat ha framför oss imorgon. Nu har vi istället något som mer eller mindre känns som en transportsträcka för ärligt talat, som Djokovic spelade idag, känns det ens möjligt att han med en nivå bara i närheten av den ska kunna förlora mot Anderson? Mitt svar på den frågan är i alla fall nej.

Show more